Artrose

Artrose

Artrose (‘slijtage’) is een aandoening van het kraakbeen in het gewricht. Het kraakbeen bekleedt de botuiteinden in het gewricht. De term ‘slijtage’ is niet helemaal juist. Het kraakbeen is wel veranderd, maar niet versleten. Bij artrose kunje last hebben van pijn en stijfheid in het gewricht, meestal in de heup(en), de knie(ën), aan de basis van de duim of aan de eindkootjes van de vingers. Meestal blijft het beperkt tot één of enkele gewrichten. De klachten zijn het ergst na een periode van rust en verminderen na een tijdje bewegen. Veel mensen met artrose hebben vooral ’s ochtends klachten, de eerste tien minuten na het opstaan.

Hoe artrose ontstaat, is niet precies bekend. Duidelijk is wel dat het vaker voorkomt bij ouderen, bij vrouwen, bij overgewicht en in beroepen waarbij de gewrichten sterk worden belast. Waarschijnlijk speelt aanleg ook een rol. Soms kan beschadiging van een gewricht door een ongeval aanleiding zijn voor het ontstaan van artrose. Artrose kan men meestal aan de klachten herkennen. Röntgenfoto’s zijn zelden nodig. Artrose is op een foto niet altijd te zien. Als er wel artrose op de foto te zien is, weet men nog niet ofjouwklachten hiermee samenhangen

Beweging is belangrijk om de klachten te verminderen. Ook kan daarmee het terugkomen of verergeren van de klachten worden tegengegaan. Een gewricht waaromheen geoefende spieren zitten, kan meer verdragen en doet minder pijn. Ik geef je gerichte adviezen en leer je oefeningen aan, die je thuis kundoen.

Voorkom overbelasting. Wanneer je veel pijn hebt, kun je het gewricht tijdelijk enigszins ontzien. Zorg er in zo’n rustperiode voor dat je het gevoelige gewricht regelmatig beweegt. Het aanbrengen van koude of warme kompressen kan soms de klachten verlichten. Probeer jouw dagelijkse bezigheden weer op te pakken zodra het iets beter gaat. Bij artrose van de heup of knie kan een wandelstok uitkomst bieden. Bij overgewicht helpt afvallen; de heup- en kniegewrichten ontlasten. Soms kan het nodig zijn van hobby of beroep te veranderen om het pijnlijke gewricht te ontlasten.

Medicijnen kunnen artrose niet genezen, maar wel de pijn verminderen. Als pijnstiller kun je paracetamol gebruiken, bijvoorbeeld als je door de pijn niet goed kunt bewegen of slapen. Als de pijn steeds terugkomt, kun je het beste contact opnemen met jouw huisarts of behandelend specialist.

Hoe de ziekte verloopt verschilt per persoon. De pijnklachten kunnen vanzelf overgaan en wegblijven of af en toe terugkomen. Hardnekkige klachten kunnen na enkele weken nog verminderen. Als de klachten lang aanhouden of verergeren, kan in overleg met jouw behandelend arts/ specialist een gewrichtsinjectie met een ontstekingsremmer overwogen worden. Een operatie is zelden nodig. Dit wordt pas overwogen als bewegen van het gewricht ernstige problemen geeft of wanneer je ’s nachts veel pijn blijft houden.

Heb je nog vragen/opmerkingen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Fysio Yvette, Fysiotherapie in Maastricht

Vul het contactformulier in of plan een afspraak via de website, mail naar info@fysioyvette.nl of bel met 0685223030

Dit vind je misschien ook interessant

Reacties gesloten.