De ziekte van Dupuytren

De ziekte van Dupuytren 

De ziekte van Dupuytren is een bindweefselziekte, deze uit zich alleen in de handen. In de handpalm bevindt zich een bindweefselplaat (de zogenaamde palmaire fascie), het bindweefsel van deze plaat gaat “woekeren” en samentrekken waardoor onderhuidse verdikkingen (ook wel subcutane verdikkingen of nodi) en intrekkingen in de handpalm ontstaan. Soms ontstaan ook nodi bij de middelste vingergewrichten. Meestal ontwikkelen zich geleidelijk strengen, die de nodi verbinden en de vingers krom doen staan. Deze kromstand neemt toe in de loop der tijd en kan de handfunctie ernstig beperken.

De afwijkingen zijn vaker te vinden aan de pinkzijde zijde van de hand, en de ringvinger is het meest aangetast (daarna de pink, duim, middel- en wijsvinger). Morbus Dupuytren beperkt zich veelal niet alleen tot het bindweefsel, ook het omliggende onderhuidse weefsel en de huid kunnen aangetast zijn.

Vaak zijn beide handen aangedaan, de dominante hand is meer dan de andere.

De oorzaak van Dupuytren is nog niet geheel bekend. Wel is bekend dat de volgende factoren van invloed zijn op de kans om de ziekte te krijgen: roken, epilepsie, overmatig alcoholgebruik, mannelijk geslacht, suikerziekte (diabetes mellitus), mogelijk het verrichten van zware handenarbeid, blanke huidskleur, afkomstig zijn uit of wonend zijn in Noordwest Europa , voorkomen in familie, leeftijd (mannen ouder dan 50 jaar, vrouwen ouder dan 60 jaar).

Heb je nog vragen/opmerkingen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Fysio Yvette, Fysiotherapie in Maastricht

Vul het contactformulier in of plan een afspraak via de website, mail naar info@fysioyvette.nl of bel met 0685223030

Dit vind je misschien ook interessant

Reacties gesloten.