Peesontsteking

Peesontsteking

Een dure naam voor peesontsteking is tendinopathie. Peesontstekingen ontstaan met name als gevolg van overbelasting. Dit kan een korte felle overbelasting zijn, maar ook een langdurig lichte overbelasting. Beide vormen van overbelasting leiden tot letsel van de interne pees-structuur. Vrij kort daarop komt het lichaam in actie om dit te herstellen.

Beloop

Een peesontsteking begint met pijn, indien men voldoende rust neemt zodat de pees zich kan herstellen neemt de pijn af. Bij het herstel van peesweefsel kan men in het algemeen uitgaan van een periode van zes tot acht weken, dan is het peesweefsel qua organisatie hersteld. Echter dan is in de regel het weefsel nog niet klaar voor het, intensieve, gebruik. 

Afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, lichamelijke conditie, etc, zal volledig herstel in sommige gevallen tot een jaar kunnen duren. Elke cel in die bewuste pees hebt zich dan opnieuw gevormd en zal, onder de juiste omstandigheden, opgewassen zijn voor zijn taak.

Indien de overbelasting aanhoudt, zal de pijn aanhouden (of toenemen), de belastbaarheid niet toenemen (of zelfs afnemen) en kan de pees niet of onvoldoende herstellen. Dan blijft de peesontsteking bestaan. Het gevaar bestaat dat bij een langdurige peesontsteking de interne pees-structuur dusdanig aangetast wordt dat het zich niet meer kan herstellen. Deze situatie noemen we een tendinose.

Een peesontsteking is te diagnosticeren met zogenoemde weerstandstesten, betrouwbaarder is de echografie. Hiermee is ook de mate van herstel te evalueren.  Echografie is een belangrijk onderdeel geworden in de diagnostiek. Er is verschil aan te tonen tussen een peesontsteking en/of een tendinose. Dit geeft richting aan de behandelstrategie en adviezen.

Heb je nog vragen/opmerkingen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Fysio Yvette, Fysiotherapie in Maastricht

Vul het contactformulier in of plan een afspraak via de website, mail naar info@fysioyvette.nl of bel met 0685223030

Dit vind je misschien ook interessant

Reacties gesloten.